Gastroinstestinální trakt - střevo
Gastrointestinální trakt neboli trávící systém jsou zjednodušeně všechny orgány, které se podílí na trávení živin. Začíná již v dutině ústní a končí konečníkem.
Po narození hříběte jsou v játrech živiny na časné kritické dny.
Do 6 m se trávicí trakt zdvojnásobí (po narození 35g/1kg živé hmotnosti, stejný poměr mají játra), zatímco játra se zmenšují na 12-14g/kg živé hmotnosti.
Od 12 měsíce se trávící systém ustálí na 45-50g/kg žhm, hmotnost jater na 10g/kg.
Velikost jater je ovlivňována činností koně – po nažrání se velikost zvětšuje v důsledku ukládání glykogenu a zvýšení průtoku krve, ovšem záleží jaké krmivo kůň přijímá, po příjmu čistého sena dosahuje hmotnost jater tři čtvrtiny hmotností jater oproti přijmu jadrného krmiva.
Střevo má asi desetinásobnou délku těla
Tenké střevo 15-30m – rozdělené na dvanáctník, lačník, kyčelník.
Tlusté střevo 130-150l - slepé střevo, tračník, konečník.
Tenké střevo se od 4t nezvětšuje, neprodlužuje, tlusté se s věkem výrazně prodlužuje.
TRÁVENÍ V TENKÉM STŘEVĚ zajišťují:
Pankreatická šťáva obsahuje:
- anorganické látky – hydrogenuhličitan sodný, uhličitan sodný, chlorid sodný, soli draslíku, hořčíku a železa. Tyto látky zajišťují neutralizaci pro lepší zpřístupnění enzymů.
- Organické látky – trypsin, chymotrypsin, elastáza, karboxypeptidáza, kolagenáza, nukleázy, lipáza, kolipáza, fosfolipáza, cholesterol, amyláza.
Střevní šťáva obsahuje:
- Anorganické látky – NaCl, hydrogenuhličitany.
- Organické látky – mucin, epitel. buňky, leukocyty, enzymy, nukleotidázy, nukleosidázy, lecitináza, alkalická fosfatáza, disacharidázy.
Žluč je produkt jaterních buněk. Slouží pro fyziologický průběh trávení. Neutralizuje kyselý obsahu ve dvanáctníků, emulguje tuky, zvyšuje aktivitu pankreatické lipázy, podporuje resorbci tuků a vitamínů, má bakteriocidní a detoxikační účinky. Protože kůň nemá žlučník je žluč vylučována neustále – není tak koncentrovaná.
TRÁVENÍ V TLUSTÉM STŘEVĚ
Nestrávené živiny z tenkého střeva mohou dotravovat enzymy, přicházející přímo s tráveninou.
Slepé střevo je díky činnosti mikroorganismů(bakterie a prvoci) zdrojem těkavých mastných kyselin, které jsou významným zdrojem energie pro organismus. Je rezervoárem potravy s objemem až 50 litrů uložený v pravé polovině dutiny břišní.
Pokud krmíme krmivo s vysokým obsahem škrobu, který se nestíhá natrávit v tenkém střevě, může dojít vlivem tvorby většího množství kyseliny propionové a máselné k překyselení tlustého střeva. Nízké pH způsobí odumření mikroorganismů, což vytvoří množství toxinů, které mohou pronikat do krevního řečiště a způsobit nedostatečně krvení citlivých částí - vznik laminitidy.
Mikroorganismy syntetizují vit. C a B.
V tlustém střevě a konečníku dále dochází ke zpětnému vstřebávání vody a formování výkalů.
