Gastroinstestinální trakt - střevo

13.03.2025

Gastrointestinální trakt neboli trávící systém jsou zjednodušeně všechny orgány, které se podílí na trávení živin. Začíná již v dutině ústní a končí konečníkem.

Vývoj gastrointestinálního traktu

  • Po narození hříběte jsou v játrech živiny na časné kritické dny.

  • Do 6 m se trávicí trakt zdvojnásobí (po narození 35g/1kg živé hmotnosti, stejný poměr mají játra), zatímco játra se zmenšují na 12-14g/kg živé hmotnosti.

  • Od 12 měsíce se trávící systém ustálí na 45-50g/kg žhm, hmotnost jater na 10g/kg.

Velikost jater je ovlivňována činností koně – po nažrání se velikost zvětšuje v důsledku ukládání glykogenu a zvýšení průtoku krve, ovšem záleží jaké krmivo kůň přijímá, po příjmu čistého sena dosahuje hmotnost jater tři čtvrtiny hmotností jater oproti přijmu jadrného krmiva.

Střevo má asi desetinásobnou délku těla

  • Tenké střevo 15-30m – rozdělené na dvanáctník, lačník, kyčelník.

  • Tlusté střevo 130-150l - slepé střevo, tračník, konečník. 

Tenké střevo se od 4t nezvětšuje, neprodlužuje, tlusté se s věkem výrazně prodlužuje. 

TRÁVENÍ V TENKÉM STŘEVĚ zajišťují:

Pankreatická šťáva obsahuje:

  • anorganické látky – hydrogenuhličitan sodný, uhličitan sodný, chlorid sodný, soli draslíku, hořčíku a železa. Tyto látky zajišťují neutralizaci pro lepší zpřístupnění enzymů.  
  • Organické látky – trypsin, chymotrypsin, elastáza, karboxypeptidáza, kolagenáza, nukleázy, lipáza, kolipáza, fosfolipáza, cholesterol, amyláza.

Střevní šťáva obsahuje:

  • Anorganické látky – NaCl, hydrogenuhličitany.
  • Organické látky – mucin, epitel. buňky, leukocyty, enzymy, nukleotidázy, nukleosidázy, lecitináza, alkalická fosfatáza, disacharidázy.

Žluč je produkt jaterních buněk. Slouží pro fyziologický průběh trávení. Neutralizuje kyselý obsahu ve dvanáctníků, emulguje tuky, zvyšuje aktivitu pankreatické lipázy, podporuje resorbci tuků a vitamínů, má bakteriocidní a detoxikační účinky. Protože kůň nemá žlučník je žluč vylučována neustále – není tak koncentrovaná.

TRÁVENÍ V TLUSTÉM STŘEVĚ

  • Nestrávené živiny z tenkého střeva mohou dotravovat enzymy, přicházející přímo s tráveninou.

  • Slepé střevo je díky činnosti mikroorganismů(bakterie a prvoci) zdrojem těkavých mastných kyselin, které jsou významným zdrojem energie pro organismus. Je rezervoárem potravy s objemem až 50 litrů uložený v pravé polovině dutiny břišní. 

  • Pokud krmíme krmivo s vysokým obsahem škrobu, který se nestíhá natrávit v tenkém střevě, může dojít vlivem tvorby většího množství kyseliny propionové a máselné k překyselení tlustého střeva. Nízké pH způsobí odumření mikroorganismů, což vytvoří množství toxinů, které mohou pronikat do krevního řečiště a způsobit nedostatečně krvení citlivých částí - vznik laminitidy.

  • Mikroorganismy syntetizují vit. C a B.

  • V tlustém střevě a konečníku dále dochází ke zpětnému vstřebávání vody a formování výkalů.